telefon
whatsapp
Sık Sorulan Sorular
Sıhhi tesisat, şehir alt yapısı ve bina alt yapısını oluşturan kirli ve temiz su tesisatı ile ilgilenen meslek koludur.
Pis su tesisatı, kullanılan suların borular ve altyapı sistemi aracılığı ile arıtma tesislerine geri gönderilmesine yarar. Pis su tesisatlarının kanalizasyon borularına bağlanması zorunludur. Bu tesisatın bakımının ve döşenmesinin mutlaka işini iyi bilen bir firma tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde çevre ve insan sağlığını tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir.  
Eğer tesisatınızda su kaçağı varsa bunu şunlara dikkat ederek anlayabilirsiniz: Suyu kapattığınız halde su sayacınız çalışmaya devam ediyorsa, su faturanız çok yüksek geliyorsa ve alt katınıza su damlıyorsa tesisatlarınızda kaçak olabilir. Bizlere bu konuda ulaşırsanız sizin için su kaçağı tespiti yapabiliriz.  
Firmamız su kaçağı tespiti sırasında son teknoloji ürünleri kullanmaktadır. Herhangi bir yıkım döküm olmadan su kaçağını hızlı bir biçimde tespit edebilmekteyiz. Şayet kaçak varsa, sadece o noktayı lokal olarak kırıp onarım işlemlerini gerçekleştiririz.  
Boruların patlamasının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri ise tesisatın yanlış döşenmesi, boruların kalitesiz malzemelerden yapılması, ev tesisatının eski olması ve rutubettir.
Mutfakların çoğu, musluklara sıcak ve soğuk su tedarik hatları içeren oldukça basit su tesisatına sahiptir; mutfak lavabosu için bir atık hattı; ve gaz aralığı olan mutfaklar için bir gaz besleme borusu. Birçok mutfakta ayrıca bulaşık makinesi, atıcı, buz makinesi ve / veya anında sıcak su için bağlamalar vardır, ancak bunlar genellikle lavabonun tesisatına bağlanır.
Lavabolar, duşlar, küvetler ve tuvaletler — banyolar tamamen sıhhi tesisatla ilgilidir. Banyodaki sıhhi tesisat, tüm bu musluk, batarya ve çeşmelerden, su dağıtımını ve atıkların giderilmesini düzenli, etkin ve sızdırmaz bir şekilde yapmalıdır. Bir banyonun su tesisatı ihtiyaçlarını karşılamak için iki su tesisatı sistemine ihtiyaç vardır: temiz su tesisatı ve pis su hattı. Temiz su tesisatı, eviye, küvete, tuvalete ve duşa sıcak ve soğuk su sağlar. Su, sayaçtan geçer ve eve teslim edilir. Su ısıtıcıda, biri soğuk su taşıyan, diğeri ise sıcak suyu su ısıtıcıdan ihtiyaç duyulan armatürlere taşıyan iki hatta ayrılır. Drenaj atığı havalandırma sistemi, armatür içinden geçen atık suyu, tuvaletlerdeki atığı toplar ve kanalizasyona gönderir. Lavaboların, küvetlerin, duşların ve tuvaletlerin her birinin yakınında, havalandırma boruları kanalizasyon gazlarını tavandan dışarı ve dışarı atar ve hava basıncı sağlar, böylece atıklar serbestçe akabilir.
İki ayrı filtre çeşidi bulunmaktadır ; metal ve plastik. Vanası kırmızı ve Kalın boru da bulunan filtre kalorifer petek filtresidir, bu filtrede bulunan kör tapayı saat yönünün tersine çevirerek açıp içerisinden çıkan filtreyi diş fırçası ya da benzer bir alet yardımı ile temizleyip tekrardan yerine takın (deterjan gibi kimyasalları kullanmayınız.)ve kombi su doldurma işlemini yapıp kombinizi çalıştırın. (bar seviyesini 1.5-2 arası tutun)Bu işlemi de yaptıktan sonra bir süre fayda sağlayacaktır fakat Kalorifer petek temizliği yapılmaması durumunda tekrardan tesisat ve peteklerde bulunan tortular filtreyi tıkayacaktır. Uzun süreli bir çözüm için düzenli olarak petek temizliğinizi yaptırmanızı öneririz.
– Peteğin havasını almak için bir purjör anahtarı veya düz tornavida edinin. – Kalorifer peteğinin üst kısmında bulunan purjör vidasını purjör anahtarı veya düz tornavida ile gevşetin. – Gevşetme sırasında su geldiğinde etrafa su sıçramaması için bir kova veya kabı purjör vidasının tam altında tutun. – Su gelene kadar peteğin havasını almaya devam edin. – Su gelmesi halinde peteğin purjör vidasını düzgün bir şekilde sıkın.   Bu işlemleri sırası ile gerçekleştirdiğinizde peteğinizin havasını almış olursunuz.   Peteklerin havasını aldığımız halde ısınma problemi devam ediyorsa kalorifer peteğinde balçıklanma gibi bir sorun olabilir. Peteklerin gözeneklerinin tıkanmasına yol açan balçıklanma, peteklerin havasının alınmasına rağmen ısınma problemine yol açar. Bu gibi durumlarda firmamıza ulaşarak petek temizliğinizi yaptırabilirsiniz.
Petekleri evde ben temizlerim diyenler için şunu söyleyebilirim. Evde büyük uğraşlar vererek peteklerde oluşan tozları temizlersiniz ancak, sizin ulaşamayacağınız yerlerde tozlar kalacaktır. Birde petekleri aşısı ıslattığınızda petek dış yüzeylerinde zamanla paslanma olabilir. Yine de yapmak isteyenler için adım adım anlatalım. -Kirlenen peteklerin, petek aralarındaki toz temizliği buharlı cihaz ile petekler yerlerinden sökülmeden pratik uygulama ile yapılır. -Petek toz temizliği yapılacak cihaz basınç değeri yeterli olan bir cihazla olmalıdır. -Kuru buhar üreten cihaz ile petek ızgaraları çıkacak gibi ise ızgaralar çıkartılarak petek toz temizliği yapılır. Eğer ızgaralar paslanmış çıkarıldığında kırılma, yamulma riski var ise ızgaralar çıkarılmadan temizlik yapılır. -Petek arası tozların temizliği yapılırken petek altlarına tek kullanımlık bez takılır. Hangi peteğe takıldıysa temizlik bittikten sonra çöpe atılır.
Isınmak için kullandığınız kombilerin petekler yardımıyla bu işlemi gerçekleştirdiğini hepiniz biliyorsunuz. Petekler sağlıksız çalıştığı zaman bulunduğu ortamları ısıtamaz. Kombilerin iz de gereksiz yakıt sarfiyatı yaptığı için, ısıtmadığı gibi kesenizde zarar görür. Peki, sağlıklı çalışan bir kombiye nasıl sahip olunur? Bunun cevabı düzenli yaptırılan bakımlar olacaktır. Yaşam alanlarımızın soğuk kış günlerinde sıcacık olması bizlerin çabalarıyla gerçekleşecektir. Peteklerin iz içerisinde bulunan suyun zamanla kireç oluşturması sebebiyle ısınma problemi yaşamanız gayet normaldir. Borular ve vanalar da oluşacak olan bu tıkanmalar, petekler içerisindeki suyun rahat dolaşmasını engelleyeceği için, petekler ısınmayacak dolayısıyla ortamı ısıtamayacaktır. Peteklerde yarım ısınma ya da hiç ısınmama sorunu yaşayanlar acilen petek temizliği yaptırmalıdır. Kombi petek temizliği son derece önemlidir. Hem kombinizin ömrünü uzatacak, hem de sağlıklı ısınmanın önünü açacaktır. Bunun yapılmaması halinde ısınmanız mümkün olmayacaktır. Kombi ısınmada kolaylık sağlayan bir çözüm olmasına rağmen, zamanında yapılmayan bakımlar sayesinde problemlerin yaşandığı bir tesisat halini alacaktır. Temizlenmiş olan petekler yakıttan ortalama %30 – 40 oranında tasarruf etmenizi de sağlayacaktır. Bu oran yıllık yakıt tüketiminizde oldukça önemli bir yere sahip olacaktır. Isınma konusunda şikayetleriniz de artacaktır. Peteklerin düzenli olarak temizlendiği takdirde, aradaki farkı anlamanız zor olmayacaktır. Bu işin uzmanı olan şirketler tarafından yapılacak petek temizliği, yaptırdığınız işin sonunda memnun olmanızı sağlayacaktır.Petek temizliğinde kullanılacak olan malzemelerin bu işe uygun kimyasallardan olmasına dikkat etmeniz gerekir. Petek temizliği uygun ilaç ve kimyasallar kullanılarak yapılırsa, peteklerin içerisindeki suyun akışı tam olarak sağlanacaktır. Yapılacak bu işlem sayesinde ısınma zahmetsizce olacak, rahat bir kış geçireceksiniz. Kış sonunda peteklerinizdeki suyu boşaltarak, kış geldiğinde tekrar doldurmayı deneseniz bile, peteklerin içerisine yeni konacak olan su içerisindeki tortular, tıkanıklara sebep olacaktır. Ayrıca yeni konan suyun içerisinde daha fazla oksijen olacağı için, kireçlenme daha hızlı olacaktır. Bu tıkanmalar, petekleriniz den vanalara kadar etki edecek ve ısınma sorunu yaşayacaksınız.Kombi ve kaloriferleriniz deki petek temizliğini kesinlikle güvenilir, işinde uzman firmalara yaptırmanızda fayda vardır. Yapılacak temizlik doğru yollarla yapılmadığı takdirde, randıman almanız mümkün olmayacaktır. Temizlik işleminden sonra yaşanabilecek sorunlarda yanınızda olacak firmaları tercih ederek, bu işin hakkıyla yapılmasını sağlamanız gerekir. Bu işlemi sadece maddi olarak değerlendiren şirketler, yapacağı petek temizliğini fazla önemsemeyecektir. Kombilerinizden daha fazla yararlanmayı istiyorsanız, tavsiyelerimiz sizlere de faydalı olacaktır. Sıcak bir kış geçirmeniz dileğiyle..
Evde kendi imkanlarınızla petek temizliği yapmak çok zahmetli bir iştir. Bu zahmetler göz önüne alınarak yapılabilir. Yapmanız gereken ilk iş kombinizi kapatmak.Tesisat içindeki suyu boşaltmanız gerekir. Bunun için banyolarda tahliye vanaları bulunur. Eğer tahliye vanası yoksa radyatörlerde bulunan purjör vanasından kalorifer peteklerindeki suyu boşaltabilirsiniz.Sistem içindeki su tamamen boşaltıldıktan sonra, kombi peteklerinin rekorlarını açarak boru ile olan bağlantısını ayırın.Radyatörleri duvardan sökerek yıkama işini yapacağınız yere taşıyın.Bir hortum yardımı ile kalorifer peteklerinin içine tazyikli su gönderinTemiz su akıncaya kadar bu işlemi yapmaya devam edin.Temiz su aktıktan sonra peteği tekrar yerine monte edin.Bu işlemi bütün radyatörler için tek tek yapmalısınız.İşlem bittikten sonra kombinin altında bulunan su takviye vanasını açarak kombiye su verin.Bütün kalorifer peteklerini tek tek dolaşarak peteklerin havasını alın.Artık kombinizi çalıştırabilirsiniz.
Firmamız petek temizliğini yaparken aynı zamanda sistemin bakımını da yapmış olur. Böylece tesisat borularında meydana gelen çatlaklar, bakteri oluşumu gibi sorunları da çözüyor. Öncelikle kombi kapatılır.Kombiye su giriş vanaları kapatılır. Amaç kombiye zarar vermemektir.Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır.Kalorifer petek temizliği tek tek yapılacağı için, temizlenecek peteğin giriş ve çıkış vanası açık bırakılır.Banyonun havlupan radyatörü sökülür.Petek temizleme cihazının bir hortumu, havlupan giriş vanasına bağlanır.Hortumun diğer ucu cihaza bağlanır.Havlupan çıkış vanasına başka bir hortum bağlanır.Çıkış vanasına bağlanan hortumun diğer ucu tuvalete veya klozete koyulur.En yakın çeşmeden radyatör temizleme makinesine su verilir.Kombi petek temizleme makinesi çalıştırılır.Kalorifer petek temizleme makinesi, temizliği yapılacak olan peteğe tazyikli su gönderir.Tazyikli su gönderirken aynı zamanda hava yardımı ile basınçta elde edilir.Buradaki amaç; hava ile birlikte peteklere giren tazyikli su, radyatörlerin iç cephesindeki pislikleri sökmesidir.Klozete veya tuvalete akan su berrak oluncaya kadar işleme devam edilir.Böylece petek temizliği tamamlanmış olur ve işlem sırayla diğer petekler içinde tek tek uygulanır.Petek temizliği bittikten sonra petek temizleme kimyasalı ısıtma sistemine gönderilir.Petek temizleme ilacı, iki yıl boyunca petekleri koruyan baz özellikli bir kimyasaldır.Aynı zamanda kombinin eşanjöründe kireçlenmeyi engellediği için, kombi daha az doğal gaz harcayarak petekleri ısıtmış olur.petek temizliği-kombi filtresi-Petek Temizliği Ne Zaman Yapılır?Petek temizliği tamirat işi değildir. Bir bakım olayıdır. Firmamız petek temizliği yaparken kombi filtresini de temizlenir ve böylece ısınmadan tasarruf sağlamanıza katkıda bulunur. Firmamızın yıllardır yaptığı bu işte edindiği deneyime dayanarak, 2 yılda bir düzenli olarak petek temizliği yapmanızı önerir. Firmamızın kullandığı petek koruyucu kimyasal, kombi çalıştığı süre boyunca tesisatın içinde dolaşarak, ufak tortuların birleşip petek tıkanıklığına sebep olmasını önler. Bu sayede daha uzun süre kaliteli bir ısınma elde edersiniz. Peteklerin bazıları ısınıyor bazıları ısınmıyor isePeteklerin üstü sıcak altı soğuksa,Peteklerden ses geliyorsa,Kombinin derecesini yüksek seviyeye getirmenize rağmen yeteri kadar ısınamıyorsanız,Kombi bakımı yaptırmanıza rağmen kirlenme nedeniyle sık sık arıza veriyorsa,Uzun süre petek temizliği yaptırmamışsanız,Kombi filtresi çok sık kirleniyorsaBu belirtilerin hepsi petek temizliği yaptırmanız gerektiği anlamına geliyor. Tesisat arızası firması olarak biz, mutlaka petek temizliği yaptırmanızı öneririz. Petek temizliği yaptırdıktan sonra hissedilir derecede ısı farkını anlayacaksınız. Ayrıca, firmamız petek temizliği yaptığı sırada hiçbir şekilde peteklerinizi sökmez (Alüminyum yani alurad petekler dışında). Tadilat olayı, kırıp dökme olayı söz konusu değildir. Petek temizliği için gelen uzman ekiplerimiz sadece banyonuzda çalışırlar.
Petek temizliği faydaları birçok kişinin önemsemediği ama önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Ev ve iş yerlerinde ısınmak için kullanılan kombilerden daha fazla verim almak ve daha çok ısınmak için kombi bakımının yanında petek temizliğinin de yapılması gerekir, kullanıcılar petek temizliği faydaları konusunda pek fazla bilgi sahibi değildir, zaten kombi bakımı yapan birçok firmada peteklerin temizliğini yapmak için her hangi bir işlemde bulunmazlar, sadece peteklerini içerisinde olan kirli suyu boşaltıp bu şekilde peteklerin bakımını yaptıklarını söylerler, bazen de petek içerisine bir kimyasal dökerek peteğin kendi kendini temizlemesini umarlar, işte bu sizin için bir çözüm değildir. Aslında petek temizliğinin ne kadar önemli olduğunu yazımızı okuduktan sonra anlayacaksınız..
Tesisat tıkanıklığı evde kendi yöntemlerinizle değil kesinlikle profesyonel bir ekip tarafından müdahale edilmesi gereken bir problemdir. Kullanıcı hatası, kireçleme, kir, yağ birikintileri, tesisatın döşenirken yapılan hataları sebebiyle yaşanabilen bu durumda kameralı sistemimizle tıkanıklığın olduğu nokta ve sebebi hızla tespit edilir ve müdahale edilir.
Bir uzman kişinin bilgisine başvurularak duvarlar yalıtılmalıdır. Pencerelerde çift cam ya da çift pencere kullanılmalıdır. Radyatörlerin önüne ve üstüne eşya, mobilya, mermer konmamalıdır. Perdelerin radyatörlerin önünü ve üstünü kapatmamasına dikkat edilmelidir. Pencerelerin ve dışa açılan kapıların kenarları uygun bir plastik sünger malzeme ya da kağıt bantlarla kapatılmalıdır. Giderleri hemen o kış geri alınabilir. Oturma odaları için 22 derece, yatak odaları için ise 20 derece sıcaklık önerilir. Ancak bu sıcaklıklar 1 derece düşürülerek toplam yakıt tüketiminde yüzde 10 tasarruf sağlanabilir. 1 derecelik azalmayı sağlamak için oda termostatlarından yararlanılabilir. Isınmayı sağlayan ısıtıcıların belirli periyotlarla ayarlarının yetkili servisince kontrollerinin yapılması gereklidir. Kombiler sürekli açıp kapatılmamalı, bunun yerine düşük ayarda sürekli çalışır vaziyette bırakılmalı.
Merkezi sistem kalorifer kazanlarının ya da kat kaloriferlerinin periyodik bakımları özellikle verimlilik açışından çok önemli ve yapılması gerekli işlemlerdendir. Periyodik bakımı düzenli olarak yapılan kalorifer kazanları verimliliğini ve cüzdanınızı koruyacaktır. Bakımı yapılmamış kül ve kurum birikmiş bir katı yakıt kalorifer kazanı çıkan ısının bir kısmını bacadan atarak eviniz yerine atmosferi ısıtır. Kalorifer kazanı bakım işlemleri oldukça basittir. Küçük kazanlarda ve merkezi sistem kazanlarda tübüler sistemin içinde birken kül en az iki haftada bir temizlenmelidir.
Kombi cihazları ve bağlantılarında zaman zaman su akıtması veya kaçakları oluşabilir. Bu durum bir arıza sebebi ile olacağı gibi güvenliğiniz için normal bir durum da olabilir. Kombinizde meydana gelecek su akıtma sorunları şu sebeplerden kaynaknaklanabilir ; Kalorifer tesisatına gerekenden fazla su eklemiş olabilirsiniz. Normal devre basıncı 1.5 bardır. Kombi üzerindeki basınç değeri bu değerin üzerinde ise tesisat tahliye vanasından veya herhangi bir kalorifer peteğinin üst köşesinde bulunan hava alma vidasını çevirerek bir miktar su tahliyesi yaparak kalorifer tesisat basıncını 1.5 bar değerine indiriniz.Kombinin su kaçağı duracaktır.Kombinizin tesisat bağlantılarında sorun olabilir. Kombinizin altında bulunan tesisat ve kombi arasında bulunan vana, filtre ve bağlantılarında sorun olabilir. Özellikle ucuz oldukları için tercih edilen plastik kombi bağlantı seti kullanılması bağlantılardan kaynaklanan su akıtma problemlerini arttırmaktadır. Kombi bağlatı seti alırken sağ taraftaki gibi prinç setlerden almanızı tavsiye ederiz. Su kaçağının ek yerlerinden veya vanalardan gelip gelmediğini kontrol ediniz. Ek yerlerinden veya vanalardan kaçırıyorsa bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.
Kombi termostat derecesi düşük olabilir. Kalorifer dönüş hattındaki filtre tıkalı olabilir. Temizleyip kontrol ediniz. Petek giriş ve çıkışlarındaki vanalar kapalı olabilir. Vanalarınızın açık olduğundan emin olunuz. Peteklerinizi ve boru hattının temizlenmesi gerekebilir. Kombinin teknik bir sorunu olabilir. Bu konuda bizden yardım alabilirsiniz.
Kombi girişinde bulunan filtreler tıkalı olabilir. Peteklerin içinde tıkanıklık meydana gelmiş olabilir. Cihazın sıcak su ve kalorifer ayrıştırıcı parçalarında aksama olabilir. Kalorifer tesisatınız planlanırken yanlış planlanmış ve yapılmış olabilir. Kombiye yakın peteklerin vanalarını kısarak uzak peteklere su daha hızlı ulaşır Bu işlemlerden sonra çözüm bulamadıysanız tesisatınızda sorun olabilir. Kombi kalorifer petek temizliği için bizden yardım alabilirsiniz
Su açıldığında cihaz yanıyor fakat ısıtmıyorsa suyu gereğinden fazla açmış olabilir. Isınan suyun bir kısmı kalorifer sistemine karışıyor olabilir. Sıcak su hattına başka bir yerden su karışması olabilir. Cihazın sıcak su ile ilgili tesisatlarda problem olabilir. Tüm marka model kombi arızaları için bizden yardım alabilirsiniz.  
Top